De fapt, ce este o DOULA?

A fi doula in Romania inseamna, cu siguranta, sa strabati un drum nebatatorit… mai bine zis o adevarata jungla africana in care trebuie sa te astepti ca ori de cate ori spui cu ce te ocupi sa vezi zambete ironice, ochi dati peste cap, sau in cel mai bun caz,  feţe nedumerite… Ah,… stati, nu-mi spuneti! Nici voi nu stiti prea clar ce este o DOULA… Si nici nu va invinuiesc. M-am hotarat sa schimb, insa, lucrul acesta si sa va impartasesc din frumoasele povesti pe care le-am trait pana acum alaturi de mamici.

Inainte de a face asta, voi lasa cuvintele uneia dintre aceste mamici sa va lamureasca la ce ar putea folosi o „doula”:

„Venirea pe lume a unui copil este, fără îndoială, un eveniment cu profunde reverberaţii în sufletele tuturor celor implicaţi. Părinţi, bunici, familia extinsă, cu toţii simt în asemenea momente un fior ce îi leagă de rădăcinile cele mai profunde ale vieţii, stabilind în acelaşi timp o punte spre transcendent.

Întrebări, emoţii, căutări de semnificaţii – toate acestea o copleşesc în primul rând pe tânăra mamă în devenire, şi cresc pe măsură ce evenimentul culminant, naşterea propriu-zisă, se apropie. Nelinişti provocate de iminenţa unui act fiziologic cunoscut ca fiind extrem de solicitant şi de dureros, îndoieli vizând capacitatea de a fi pe măsura provocărilor pe care le presupune îngrijirea zi de zi a copilului, sau uneori chiar interogaţii cu privire la sensul profund al acestei manifestări a preaplinului vieţii care o atinge tocmai pe ea atât de direct se succed şi se precipită în sufletul mamei, conferindu-i un farmec, dar şi o vulnerabilitate aparte, pe care de multe ori nici cei din jur, dar nici ea însăşi nu reuşesc să le înţeleagă şi să le integreze suficient.

Pentru toate acele femei pentru care naşterea nu este doar un eveniment medical văzut prin prisma posibilelor complicaţii, pentru cele care privesc naşterea şi prin prisma aspectelor sale emoţionale şi spirituale există DOULA. Doula este persoana dispusă să îţi fie alături înainte, în timpul şi după naştere şi a cărei asistenţă în aceste momente se extinde pe toate palierele fiinţei. O doula nu îşi propune să îţi impună propriile ei convingeri şi viziuni, ci te ascultă, te înţelege şi le acceptă pe ale tale. Actualizând arhetipul mamei, al surorii sau al prietenei înţelepte şi înţelegătoare, doula este acolo pentru a-ţi oferi încredere şi suport. Doula este femeia apropiată ţie, competentă, înţeleaptă şi calmă, care te însoţeşte în sala de travaliu şi pe masa de naşteri, pentru ca acel spaţiu să nu mai fie doar unul străin şi rece, ci să devină mai cald, mai familiar. Simpla prezenţă a ei acolo e uneori suficientă pentru a scădea nivelul de adrenalină şi a te ajuta să naşti frumos. O naştere bună este în mare măsură rezultatul stării psihice a mamei: liniştea, calmul şi concentrarea sunt condiţii sine qua non pentru cea care vrea să nască mai uşor.

Pentru cazurile în care starea de linişte se pierde, sau nu poate fi atinsă, doula are în repertoriu un întreg set de tehnici de respiraţie, exerciţii de relaxare şi metode de confort precum masajul, compresele calde sau reci, evantaiul etc., pe care le aplică selectiv, în funcţie de profilul şi nevoile tale. Pentru că doula s-a întâlnit cu tine de mai multe ori încă dinaintea naşterii, pentru a te cunoaşte, a te înţelege şi a vedea ce ţi se potriveşte. A discutat, a aflat care îţi sunt nevoile şi temerile, dar şi ce îţi oferă încredere şi confort. A ascultat convingerile tale despre naştere, a înţeles ce aşteptări ai de la ea şi de la toţi cei implicaţi într-un asemenea moment, şi chiar unele din tehnici le-a exersat împreună cu tine dinainte. Aceste întâlniri ce jalonează drumul către naştere sunt pentru unele femei cele mai importante, ele sunt clipele de împărtăşire a unui întreg complex de emoţii şi frământări ce tinde să devină ameninţător. Câte momente de maximă încordare psihică şi câte tensiuni familiale nu vor fi evitate, datorită simplului fapt că mama în devenire are pe cineva competent şi cald cu care să comunice?

În perioada post-partum, doula rămâne alături de tine încă câteva ore, până când ritmul tău reintră în normal şi tu te simţi în siguranţă alături de bebeluşul tău. Întrebări, emoţii şi incertitudini ale momentului sunt preluate de ea cu delicateţe, facilitând astfel intrarea ta în noul rol. La scurt timp după naştere, doula te vizitează acasă, oferindu-ţi, din nou, suport fizic şi psihic. De la dificultăţile alăptării şi până la prelucrarea experientei naşterii, toate nevoile tale îşi găsesc din nou locul în acest dialog. De multe ori, simpla comunicare scade riscul de depresie post-natală şi te ajută ca, atunci când timpul va fi potrivit, să priveşti spre o nouă naştere cu încredere şi dor.

A trăi frumos este un lucru care depinde, în bună măsură, de noi înşine. Desigur, în felul cum va decurge naşterea rămâne întotdeauna o variabilă, un element-surpriză, aşa cum există în viaţă şi aspecte care se sustrag oricărui control. Dar dacă pregătirea pentru naştere în plan medical, emoţional şi intelectual este totuşi utilă şi firească, a apela la serviciile unei doula e unul din cele mai valoroase daruri pe care ţi le poţi face, ţie şi copilului tău, într-un asemenea moment.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s